maanantai 13. syyskuuta 2010

Polyamoria

Polyamoria on ajattelu- ja elämäntapa jossa henkilöllä voi olla yhtäaikaisesti useampi ihmissuhde joka sisältää seksuaalisia tai romanttisia piirteitä.
Henkilöt, jotka kokevat tällaisen ajattelu- tai elämäntavan omakseen määrittelevät itsensä usein polyamorisiksi. Polyamorisia suhteita pidetään usein moniavioisuutena, vaikkakin moniavioisuus on ilmiönä laajempi ja sillä toisaalta viitataan lähinnä avioliiton omaisiin olosuhteisiin liittyviin tai johtaviin seksuaalikäyttäytymisen muotoihin perinteisen parisuhdekontekstin ulkopuolella. Polyamoria taas käsitteenä korostaa myöskin rakkaussuhteiden romanttista ulottuvuutta ja ihmissuhteiden laadullista moninaisuutta.
Polyamorisista ihmisistä käytetään usein lyhennettä "poly".
Polyamorisia suhteita on monenlaisia - kolmen tai useamman ihmisen välisistä suljetuista seurustelusuhteen omaisista suhteista seksuaalisuutta, rakkautta ja hellyyttä jakaviin ystäväverkostoihin.

Osa ihmisistä jotka kokevat itsensä polyamorisiksi elävät kuitenkin kahdenvälisissä suhteissa tai sinkkuina. Osalla polyamorisista ihmisistä on useampi seurustelusuhteen tapainen suhde tai yksi seurustelusuhde ja lisäksi seksisuhteita (tällaisia suhteita kutsutaan yleisesti myös avoimiksi tai vapaiksi suhteiksi).
Polyamoriset suhteet voivat olla joko "avoimia" tai "suljettuja". Suljettu suhde merkitsee sitä että suhteen osapuolten kesken on sovittu, ettei osapuolilla ole suhteen ulkopuolisia seksuaalisia tai romanttisia suhteita. Avoin suhde merkitsee sitä että tällaista sopimusta ei ole.

Lisäksi joissain polyamorisissa suhteissa on käytäntönä että suhteeseen voidaan ottaa uusia ihmisiä tai joku osapuoli voi ottaa uuden kumppanin jos kaikki suhteen osapuolet hyväksyvät tämän.
Polyamoriassa oleellinen merkitys on avoimuudella, sillä että kaikki osapuolet tietävät mistä on kysymys, eikä kukaan kuvittele olevansa perinteisessä suljetussa kahdenvälisessä suhteessa.
Polyamoria asettuu vastakkain kulttuurimme yleisen normijärjestelmän kanssa siinä mielessä, että kultturissamme kaikkien oletetaan haluavan ja lopulta päätyvän kahden ihmisen väliseen, suljettuun parisuhteeseen. Kahden rakastavaisen välinen parisuhde on yhteiskuntamme ihanne ja normi. Tällaisessa parisuhdeajattelussa parisuhteen ulkopuolinen rakastuminen ja seksuaalisuus ovat paheksuttuja ja kiellettyjä. Tämä heijastuu myös paheksuntaan, joita jotkut ilmaisevat polyamoriaa kohtaan elämäntapana.
Eräs polyamorisesta ajattelusta kehittynyt ajattelu- ja elämäntapa on ihmissuhdeanarkia, jossa erilaisten ihmissuhteiden välille ei tehdä muodollista eroa. Suhdeanarkistit eivät siis välttämättä erottele toisistaan "ystäviä", "kumppaneita" ja "rakastajia", vaan kaikkiin suhteisiin suhtaudutaan dynaamisina ja kehittyvinä. Suhdeanarkiassa tärkeää on molemminpuolisuuden periaate: me teemme yhdessä nimenomaisesti ja vain sellaisia asioita joita molemmat haluavat - siinä ovat suhteemme rajat. *lähde Wikipedia*

Olen itse viime aikoina törmännyt tähän aiheeseen toistuvasti, siellä sun täällä. Ensireaktio aiheeseen itselläni oli hyvin negatiivinen ja jyrkkä, mutta toisaalta voin uskoa tämän toimivan joissain tapauksissa ja joillain pareilla/henkilöillä. Kirjallista materiaalia aiheesta on runsaasti  netin syövereissä, mutta olisi varsin mielenkiintoista törmätä joskus henkilöön joka toteuttaa tätä onnellisesti ihan IRL. Ajatuksena tämä on erittäin mielenkiintoinen ja aiheutti varsin runsasta pohdiskelua pienessä päässäni. Kaikkea sitä tuleekin mietittyä, mutta hyvä avartaa maailmankatsomusta tälläkin saralla.

Miksipä ei  näinkin... :)

Lisäinfoa aiheesta.

2 kommenttia:

Susannafin kirjoitti...

Mä tunnen parikin onnellista poly-pariskuntaa. Mutta jestas miten se vaatii vahvan suhteen ja molempien pitää tuntea itsensä tosi hyvin.

Totahan mäkin ensin ajattelin ratkaisuksi mut mut.... Eikä se edes voi toimia jos vain toinen tahtoo, tossahan ei ole kyse siitä että sulla nyt vaan on suhde kahden kanssa, vaan se kolmas tulee osaksi sitä parisuhdetta, vaikka sillä kolmannella olisikin seksiä vain yhden kanssa. Sekavaa. Mut on hienoa että joillekin se sopii ja ovat löytäneet oman tiensä.

Vesihiisi kirjoitti...

Niinpä. Ei välttämättä mikään helppo tie, mutta kun toimii niin varmasti erittäin antoisaa joka suhteessa ja kaikille osapuolille.
Yhtäkaikki, hyvä se on välillä vähän omia ajatuksiaan ja mielipiteitä tuulettaa tälläkin saralla. :)