sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Pohjoista Norjaa pitkin ja poikin

Kassilohien kasvatusta vuonoissa.


Karitsat aiheuttivat useammanki yllätystilanteen teillä. Nämä sentäs nukkuivat tien vierustoilla, mutta eräästäkin pienokaisesta meinasi tulla vainaa, kun pikkuinen nukkui keskellä tietä mutkan jälkeen. Onneksi vastaantulevalla matkailuautoilijalla oli reflektit kohdillaan ja kuski nousi kiltisti siirtämään lampaan tien syrjään. Myöskin porot aiheuttivat säpinää monin paikoin, esim. vetelemällä koko porotokan voimin pitkin pääkatua keskellä Hammerfestiä. ;)



Turskaa kuivattiin jossain määrin yhä kylissä, haju oli melkoinen ja ajatus 3-4 kk moisissa telineissä roikkuneita kaloista einiinhygieenisissä oloissa oli aika ällöttävä.

Lunta löytyi ylhäältä kovinkin helposti.

Mielenkiintoinen plakaati Norjan ja Venäjän rajalta Kirkenesistä, vanhalta raja-asemalta.

Rannikkovartioston laiva Honningsvågin (maailman pohjoisin kaupunki)satamasta.

Kirkenesin satamasta merirapu-rysiä rannalla ihanine "kohoineen".

Kirkenporten hieno kallioseinämä maailman pohjoisimmasta kalastajakylästä.

Reissu on onnellisesti takana ja nyt on sitten nähty Nordkapp ja paljon, paljon muutakin. Rapakuntoiselle sohvaperunalle moinen tuntureiden ja vuorien maa oli ihan fyysisestikin varsin haastava, sille niitä kukkuloita oli enemmän kuin muutama minne geokäköjen sun muiden syiden takia tuli noustua. Kaikki hyvin kuitenkin, vaikka polvi jossain vaiheessa vähän muistutteli itsestäänja liiallisesta äkillisestä rasituksesta. Varsinaisia pitempiä vaelluksia emme tehteet, muutta sitä liikettä kyllä sen autossa istumisen lisäksi oli ihan riittämiin.

Säät reissussa olivat varsin vaihtelevat ja usempikin välikalsaripari olisivat olleet varsin tarpeen hyisessä tuulessa. Viimeiset päivät Norjassa olivat varsin aurinkoisia, mutta välillä vettä satoi ihan riesaksi asti. Lunta ei sentäs tullut, vaikka sitäkin vuoristosta kyllä löytyi riittäviin. Nyt myös ymmärrän sen, miksi lähes joka toisella paikallisella on maastoauto moisissa kuoppaisissa ja mäkisissä maastoissa. Mietin vaan miten mielenkiintoisa autoilu mahtaa olla talvisissa keleissä, kun nyt kesälläkin meinaa olla vaikeuksia ajamisen suhteen näin turistina.

Ei kommentteja: