lauantai 15. joulukuuta 2007

Eviran vastaus

Pistin lokakuun alkupuolella vanhempien luona kuolleen jäniksen tutkittavaksi Eviraan mahdollisen jänisruttoepäilyn takia. Ympäristöstä löytyi kuolleita jäniksen poikasia ihan jatkuvasti ja alkoi hieman epäilyttää, mistä on oikein kyse ja tarttuuko se koiraan joka raatoja suurella innolla halusi kannella näytille.
Ei se onneksi ollut jänisruttoa, vaan kuolisyy oli suolistokokkidioosi. Tarkemmin kokkidi-alkueläinten aiheuttama suolistotulehdus, joka johtaa pahimmallaan kuolemaan . Loiset leviää ulosteiden välityksellä ja tauti on tavallisin nuorilla jäniksillä, alueella joissa on tiheä eläinkanta. Taudista selvinneille jäniksille tulee vastustuskyky loista vastaan ja aikuisia jäniksiä ei yleensä kuole kokkidioosiin. Tauti on lajispesifinen ja ei siis tartu jäniksistä muihin eläimiin.

Selvisi siis tämäkin ja myös se, että lähetetty yksilö oli naaras joka kärsi keuhkopöhöstä. Vanhempien luona maalla löytyy satunnaisesti yhä näitä kuolleita rusakonpoikasia ja kanta on harventunut kyllä huomattavasti alkukesän hillittömästä populaatiosta. Ilmeisesti tämäkin on luonnon tapa harventaa populaatioita, en tiedä. Positiivinen lausunto minulta Eviran toiminnasta tämänkin tapauksen tutkimisen/hoitamisen osalta.

Ei kommentteja: